Pełnoziarniste placuszki marchewkowe z maślanką
Dość często na śniadanie przygotowuję placuszki, ale jeszcze nie pojawiły się na blogu. Te postanowiłam tu przedstawić, bo są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Kto nie lubi ciasta marchewkowego z korzennymi przyprawami? Tutaj mamy je w wersji z patelni, w sam raz na pyszne śniadanie na ciepło. Z podanych proporcji wychodzi sycąca porcja 8 placuszków, z czego jeden zjadłam już prosto z patelni, dlatego na zdjęciu jest ich trochę mniej;) Są puszyste, aromatyczne i bardzo, bardzo smaczne:)
Pełnoziarniste orkiszowe placuszki marchewkowe z maślanką
- 1 marchewka (ok. 60g)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 50g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 10g mąki żytniej
- 1 łyżka cukru demerara
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i kardamonu
Zetrzeć marchewkę na tarce o małych oczkach.
Wymieszać z jajkiem i maślanką.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
Połączyć suche i mokre składniki.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię,
nakładać łyżką ciasto i smażyć placuszki
przez 1-2 minuty po obu stronach.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 35 kcal