Pełnoziarniste paluchy z mielonym indykiem i warzywami
A skoro już jesteśmy przy temacie jedzenia… Kto nie lubi chrupiącej, puszystej bułeczki na śniadanie… Trzeba przyznać, że ten rodzaj pieczywa cieszy się ogromną popularnością, szczególnie wśród dzieci, ale niestety nie należy on do najwartościowszych. Przygotowując śniadanie dla dziecka, a także całej rodziny należy zwrócić uwagę na rodzaj pieczywa, jaki najczęściej się podaje. Nie ma nic złego w zjedzeniu jasnej, pszennej bułki raz na jakiś czas, ale w codziennej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych kasz i mąki z pełnego przemiału, tzw. pełnoziarnistych. Śniadania bardzo często opieramy na produktach zbożowych, warto więc zwrócić uwagę czy te, które serwujemy naszym dzieciom oraz zjadamy sami są odpowiednie.
Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, białka roślinnego, błonnika pokarmowego. W zewnętrznych częściach ziaren zbóż zawarte są składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Tam też znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina E. Ich zawartość w przetworach zbożowych – kaszach, mące, jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna. Im wyższy stopień przemiału, tym mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzuje się produkt. Kasze oraz pieczywo razowe zawierają błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne i witaminy. Biała mąka, z której wypiekane są bułki pozbawiona jest tych cennych składników.
Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to pełnoziarniste paluchy z mielonym indykiem oraz dużą ilością kolorowych warzyw. Dzieci mają słabość do tego typu przekąsek, bardzo lubią kiełbaski w cieście oraz słynne hot dogi, a to jest ich znacznie zdrowszy odpowiednik. Przygotowanie takich paluchów nie należy do ekspresowych, więc najlepiej upiec je dzień wcześniej. Być może uda się zrobić to razem z dziećmi – to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, a paluchy świetnie zachowują świeżość i rano będą pyszne więc przygotowanie śniadania zajmie znacznie mniej czasu. Początek dnia z pewnością okaże się bardzo smaczny i znacznie mniej nerwowy.
Przepis powstał w ramach programu „Śniadanie daje moc”. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów na temat roli śniadań w codziennej diecie dzieci lub rozważacie uczestnictwo w programie, zachęcam do odwiedzenia powyższej strony. Jeśli macie dzieci w klasach 0-3 warto do niego dołączyć – dzieci przez zabawę i wspólne przygotowywanie śniadania uczą się jak zdrowo i smacznie jeść i jak ważne dla nich jest śniadanie. Śledźcie też bloga, dalsze informacje na ten temat oraz przepisy na zdrowe śniadania już niebawem.
Składniki- niezbędne do przygotowania śniadania zgodnie z jedną z 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów wg Instytutu Matki i Dziecka:
Zasada nr 7 – Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
(około 10-12 sztuk)
-
-
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej)
- 2/3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 80g masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 250g mielonego mięsa indyka dobrej jakości
- ½ szklanki zielonego groszku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 niewielka marchewka
- ½ czerwonej papryki
- Po ½ łyżeczki soli, pieprzu i mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki sezamu
-
Przygotowanie krok po kroku:
-
-
- Obie mąki, sól oraz proszek do pieczenia wsyp do miski.
- Dodaj masło i posiekaj razem do połączenia się składników.
- Żółtko i miód rozmąć w mleku i dodaj do ciasta.
- Szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto nie powinno się nadmiernie kleić.
- Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Mięso dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Dodaj groszek (może być zamrożony), startą na tarce marchewkę, drobno posiekaną paprykę i cebulę oraz natkę. Dokładnie wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o boku około 10-12cm
- Na każdy fragment ciasta układaj mięso z warzywami i zroluj oraz zaklej dokładnie ciasto tak, aby powstały paluchy.
- Gotowe paluchy układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj pozostałym białkiem lub wodą i posyp ziarnami sezamu (może być też mak, słonecznik lub pestki dyni itp.)
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
- Ostudź.
- Paluchy świetnie zachowują świeżość, z powodzeniem można przygotować je do 1-2 dni wcześniej i przechować w chłodnym miejscu.
- Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić danie, paluchy możesz podać na liściu świeżej sałaty w domu lub zapakować do śniadaniówki jako drugie śniadanie.
-
Smacznego!