Pełnoziarniste muffinki z dynią i czekoladą
Muffinki już takie jesienne. Z dynią i czekoladą. Ale pogoda za oknem na szczęście dość letnia. Mam nadzieję, że zostanie jeszcze z nami na kilka chwil.
Pełnoziarniste muffinki z dynią i czekoladą
/12 babeczek/
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego (ja użyłam Kujawski 3 Ziarna)
3/4 szklanki startej na najmniejszych oczkach dyni (i odsączonej)
80g posiekanej drobno gorzkiej czekolady
polewa: 1 łyżka masła + 80g gorzkiej czekolady
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i dodać dynię. Wymieszać ponownie. Dodać czekoladę, znów wymieszać. Masę rozlać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć. Polać tak przygotowaną polewą ostudzone muffinki. Smacznego!