Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem
Prawie nigdy nie kupuję w piekarni żadnych pączków, słodkich bułek czy rogali, co nie znaczy, że nie lubię takich wypieków;) Wręcz przeciwnie - ale tylko domowej roboty. Mam nadzieję, że ten przepis Wam się spodoba i od czasu do czasu upieczecie takie zdrowe, pełnoziarniste drożdżówki. Można je jeść w zasadzie bez wyrzutów sumienia, nie odczuwając bardzo szybko głodu ponownie, jak w przypadku wypieków z białej mąki. A przy tym cieszyć się z tego, że samodzielnie zrobiło się coś tak smakowitego i ładnego:D Serdecznie polecam te drożdżówki, bo są pyszne, niezbyt słodkie i z lekko wyczuwalnym aromatem kardamonu, a przechowywane w szczelnym pudełku zachowują świeżość przez kilka dni, choć najlepsze są oczywiście od razu po upieczeniu.
Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem
- 25g drożdży
- 50g masła
- 175ml mleka
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 porcji budyniu waniliowego
(czyli z 250ml mleka)
- 1 jajko
- cukier puder, woda
- wiórki kokosowe
Drożdże pokruszyć do miski.
Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C.
Zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać, aż się rozpuszczą.
Dodać resztę mleka, cukier, kardamon i prawie całą mąkę.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od brzegów miski.
Posypać je cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką
i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).
Wyłożyć ciasto i zagnieść z resztą mąki.
Podzielić je na 8 kawałków jednakowej wielkości.
Uformować z nich okrągłe bułki.
Położyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Lekko spłaszczyć dłonią i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Przygotować nadzienie - ugotować budyń według przepisu
na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia.
Na środku każdej bułki zrobić wgłębienie i nałożyć po łyżce budyniu.
Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 225 st. C przez 10 minut.
Zostawić do ostygnięcia na kratce.
Z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier.
Polać nim bułeczki i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 230 kcal