Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z czekoladą i figami
Wyszły wyjątkowo smaczne - kruche z dodatkiem ciągnących, miękkich fig, bardzo aromatyczne za sprawą cukru muscocado i z pysznym dodatkiem ciemnej czekolady. Oczywiście pełnoziarniste! Mam nadzieję, że dzięki m.in. temu przepisowi przekonam choć jedną osobę, że wypieki z mąki z pełnego ziarna mogą być równie udane i smaczne, jak te ze zwykłej. U mnie zniknęły błyskawicznie.
Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z czekoladą i figami
- 110g masła
- 110g cukru (pół na pół zwykłego i muscovado)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- szczypta soli
- 5 suszonych fig (75g)
- 30g łezek z ciemnej czekolady
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Dodać jajko i esencję waniliową.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Zmiksować suche i mokre składniki.
Wmieszać drobno pokrojone figi i czekoladę.
Z ciasta uformować gładką kulę, spłaszczyć ją,
owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Z kawałków ciast zrobić kulki o wielkości orzecha włoskiego,
kłaść w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 - 20 minut.
* pomyliło mi się i dodałam aż 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale ciasteczka
wyszły dobre, choć nie zaszkodzi spróbować, jakie będą z mniejszą jego ilością.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 23
Kaloryczność jednej sztuki: 105 kcal
Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z czekoladą i figami
- 110g masła
- 110g cukru (pół na pół zwykłego i muscovado)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- szczypta soli
- 5 suszonych fig (75g)
- 30g łezek z ciemnej czekolady
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Dodać jajko i esencję waniliową.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Zmiksować suche i mokre składniki.
Wmieszać drobno pokrojone figi i czekoladę.
Z ciasta uformować gładką kulę, spłaszczyć ją,
owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Z kawałków ciast zrobić kulki o wielkości orzecha włoskiego,
kłaść w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 - 20 minut.
* pomyliło mi się i dodałam aż 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale ciasteczka
wyszły dobre, choć nie zaszkodzi spróbować, jakie będą z mniejszą jego ilością.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 23
Kaloryczność jednej sztuki: 105 kcal