Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną



źródło
Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną
Składniki (ok.30-40 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka migdałów obranych ze skórki*
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Cukier utrzyj z jajkami w misce, dodaj ekstrakt. Migdały posiekaj, ale mają powstać dalej spore kawałki. Wszystkie suche składniki wymieszaj z migdałami i żurawiną. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj najpierw łyżką czy widelcem, potem mokrymi rękami i zagnieć dobrze masę. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Podziel ciasto na 2,3 części i zagnieć je w kształcie półowalu o większej szerokości do 5 cm, mniejszej wysokości i znacznej długości. Piecz ok. 25 minut. Delikatnie ostudź i pokrój na plasterki (1,5-2 cm). Ułóż je na blaszce i piecz kolejne 20-25 minut. Jeśli wyraźnie przypiecze się z jednej strony, obróć po 10 minutach na drugą.
*Żeby obrać je ze skórki zalej wrzątkiem na 15 minut, potem obierz.



