Pełnoziarniste bajgle
Lubię potrawy mające swoją historię od wielu pokoleń.
Według pewnych dokumentów, bajgle, żydowskie bułeczki z dziurką, były po raz pierwszy wypiekane w Krakowie, w XVII wieku. Następnie emigranci żydowscy przenieśli je ze sobą do Nowego Jorku, dlatego te dwa piękne miasta są właśnie z bajglami kojarzone. Niektórzy mylą je z krakowskimi obwarzankami, ale to zupełnie inne pieczywo.
Bajgle to po prostu puszyste pszenne bułeczki, z charakterystyczną dziurką po środku. Przekrojone na pół, mają swój efekt, dlatego kanapki z bajgli przyciągają i zachwycają oko. Oprócz tego są po prostu pyszne.
Wszystko dzięki temu, że zanim wyrośnięte ciasto na bajgle trafia do piekarnika, gotuje się je chwilę w wodzie. Ich skórka jest cudownie złocista niczym bursztyn, a sam bajgiel bardzo puszysty.
Śliwka prezentowała już pyszne pszenne bajgle, a dziś polecam swój przepis na pełnoziarniste bajgle.
Pełnoziarniste bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut Czas pieczenia: 18 minut Całkowity czas: 2 godziny 38 minut Porcje: 6 Składniki- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 10 g świeżych
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 280-300 ml letniej wody
- żółtko
- sezam
- Mąkę wsypujemy do misy (nie przesiewamy mąki pełnoziarnistej!). Dodajemy cukier, drożdże i sól.
- Stopniowo wlewając letnią, lecz nie gorącą wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto na bajgle. Po kilku minutach wyrabiania ręcznego lub mikserem, przekładamy ciasto do oprószonej mąką misy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto wyjmujemy z misy, podsypujemy mąką, chwilę zagniatamy i formujemy wałek.
- Dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą, lekko spłaszczoną bułeczkę (o średnicy 7-10cm). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym przyszłym bajglu wycinamy środek za pomocą kieliszka lub palcem przeciągając ciasto w stronę brzegów (widać na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy na 30 minut.
- Do dużego garna nalewamy wody. Dodajemy łyżkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bajgle i gotujemy po minutę z każdej strony. Gotowe bajgle wyciągamy z wody i przekładamy na kuchenną kratkę do wysuszenia (można sobie pomóc ręcznikiem papierowym).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tak przygotowane bajgle smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem.
- Bajgle pieczemy przez 15-18 minut, aż zarumienią się z wierzchu. Wyciągamy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
- W każdym przysz