Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
W sierpniu plebiscyt na najsmaczniejszą parę wygrywają zdecydowanie pomidory i bazylia. Postanowiłam zaprosić uroczy duet do ciasta na pełnoziarnistą bagietkę. Taką bagietkę warto upiec komuś na śniadanie!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 150 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- pomidorków koktajlowych - 100 g
- gałązka bazylii - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, posiekane listki bazylii, przekrojone na pół pomidorki. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużną bagietkę. Umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron umieszczamy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę spryskujemy z wierzchu wodą, pieczemy metodą góra-dół 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 10 minut.
Upieczoną bagietkę serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.