Pękające ciasteczka

Dziś dzieciaki przygotowały pękające ciasteczka. Łakocie te są bardzo łatwe do wykonania. W niczym nie musiałam pomagać. Właściwie to Róża samodzielnie przygotowała ciasto, a potem, jak już ochłodziło się ono w lodówce, to razem z bratem uformowali kuleczki, powciskali w nie żurawiny, obtoczyli w cukrze pudrze i z uciechą patrzyli, jak ciastka podczas pieczenia pięknie pękają. :-) Zabawa. Straty: ślady po kakao na ścianie pod kontaktem i ściereczka do naczyń w czekoladzie. Zyski: wspólny, miły czas, radość z efektu własnej pracy i wypite dodatkowo, bo do ciasteczek, dwa kubki mleka. "Mamo, nawet nie wiesz, jakie one są pyszne. Ciepłe ciastka i zimne mleko!" To fakt, nie lubię mleka, ale do tych wypieków zimne mleko, to dobry dodatek. Musiałam spróbować. ;-)) Ciastka: miękkie, murzynkowe, gorzkawe, bardzo mało słodkie, urodziwe.

Zdjęcie - Pękające ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRóża miesza,...Zdjęcie - Pękające ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamisypie...

Popękane czekoladowe ciasteczka

Zdjęcie - Pękające ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

60 g masła

100 g gorzkiej czekolady np. Lindta (70% minimum)

100 ml kakao

100 ml muscovado

4 jaja

400 ml mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

suszone żurawiny

cukier puder

Wpierw należy rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. W misce wymieszać kakao z cukrem muscovado. Wbijać po jednym jajku i miksować. Wlać stopione masło z czekoladą. Razem zmiksować.

Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek i sól. Wymieszać i dodać do czekoladowej masy. Dokładnie ze sobą połączyć. Kulę gotowego ciasta włożyć do folii i schować na minimum 4 godziny do lodówki.

Po tym czasie z ciasta formować małe kulki. Do każdej włożyć po 3 żurawiny. Gotowe kulki obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na pergaminie. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

Nam z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek. Zdjęcie - Pękające ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiz bratem formuje ciastkaZdjęcie - Pękające ciasteczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamipopija je zimnym mlekiem

*źródło - lutowa "Kuchnia", Little Chef

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty