Pęczak z pomidorami i soczewicą
Doskonale pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Możesz przygotować sobie porcję pęczaku i zabrać do szkoły lub pracy. Zdrowe składniki i bardzo sycące starczą na kilka godzin. Spróbuj!
Pęczak z pomidorami i soczewicą składniki na 2 porcje:- 120 g pęczaku
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 80g soczewicy (w dowolnym kolorze)
- 1 cebula
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- oliwa
- sól, pieprz
Pęczak płuczę pod zimną wodą, zalewam świeżą wodą i odstawiam na 3-4 godziny (można pominąć). Kaszę wrzucam do wrzącej osolonej wody przez 25 minut (al dente). Soczewicę moczę w wodzie ok. 30 minut i gotuję aż będzie miękka (ale się nie rozgotuje).
Cebulę siekam, paprykę kroję w kostkę. Odrobinę oliwy rozgrzewam na patelni, dodaję cebulę, duszę. Po kilku minutach dodaję paprykę. Duszę parę minut ciągle mieszając. Zalewam pomidorami z puszki. Duszę kolejne 10 minut.
Dodaję ugotowany pęczak i soczewicę. Doprawiam papryką, chili, solą i pieprzem. Na koniec dodaję świeżą pietruszkę.