Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym

Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym
Zdjęcie - Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z żurawiną i sosem chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu)
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 150 ml mleka
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • sól
  • pieprz
  • sos chrzanowy:
  • 250 ml mleka
  • 100 g tartego chrzanu
  • 20 ml oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia
  • 15 g mąki pszennej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Wątróbkę lekko przesmażamy z cebulką na Oliwierze.


Mięso drobiowe oczyszczamy z kości i mielimy lub blendujemy razem z wątróbką.


Dodajemy żółtka oraz namoczoną w mleku bułkę. Dodajemy sól i pieprz i wyrabiamy dokładnie.


Dodajemy żurawinę.


Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mięsnej. Delikatnie mieszamy.


Masę na pasztet przekładamy do formy keksowej (1 długa lub 2 krótkie) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 190ºC.


Studzimy.


Przygotowujemy sos chrzanowy. 


W niewielkim rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszając. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. 

Na koniec dodajemy tarty chrzan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wystudzonym pasztetem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów