Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Kurczak, mam coraz mniej czasu na bloga. Nie dziwi mnie to jakoś wybitnie, ale uwiera. A może to tylko przejściowe, zobaczymy. A co do samego pasztetu, Zrobiłam go głównie z myślą o najmłodszej. Powiem tak - no średnio, średnio. Kapary w sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić.


Zdjęcie - Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
kurczak o wadze 2 kg
750 g łopatki wieprzowej
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
2 kajzerki
2 jajka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku

10 suszonych pomidorów
3 łyżki kaparów

pół szklanki rosołu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego imbiru

sól
pieprz
olej rzepakowy



Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy kapary i pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, delikatnie mieszamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach:
1 - dł. 21 cm, szer. 19 cm, wys. 5 cm,
2 - dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Sznycle z indyka w sezamowej panierce
3

Sznycle z indyka w sezamowej p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kartacze
1

Kartacze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Quiche Lorraine … bez ciasta
3

Quiche Lorraine … bez ciasta

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Udka pieczone z warzywami
3

Udka pieczone z warzywami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Żeberka pieczone w sosie barbecue
1

Żeberka pieczone w sosie barbe…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najlepszy schab – do kanapek i obiadu
3

Najlepszy schab – do kanapek i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Gołąbki oszukane z thermomiksa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie