Pasztet z kaczki z suszonymi owocami

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Zdjęcie - Pasztet z kaczki z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z kaczki z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z kaczki z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z kaczki z suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 900 g kaczki (połowa średniej sztuki wraz ze skórą i kośćmi) lub 2 piersi z kaczki
  • 1 pierś z kurczaka (300 g)
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 75 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Kaczkę, pierś z kurczaka oraz wątróbkę wkładamy do garnka wypełnionego wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 3 godziny tak, aby mięso łatwo odchodziło od kości (w przypadku wykorzystania kaczych piersi czas gotowania można skrócić).


Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone i oddzielone od kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w blenderze i przekładamy do miski.


Dodajemy jajko, wino oraz posiekane, suszone owoce. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 10x20 cm. Pieczemy przez około 65 minut w temperaturze 150°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów