Pasztet z gęsi z galaretką z czerwonego wina

Pasztet z gęsi z galaretką z czerwonego wina
Zdjęcie - Pasztet z gęsi z galaretką z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z gęsi z galaretką z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z gęsi z galaretką z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pasztet:
  • 500 g mięsa gęsi oddzielonego od kości
  • 100 g gęsiej wątróbki
  • 100 g tłuszczu z gęsi
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
na galaretkę:
  • 0,5 l wina czerwonego półwytrawnego
  • szczypta sproszkowanego imbiru, cynamonu i goździków
  • 2 łyżeczki pektyny spożywczej
Przygotowanie Piekarnik nagrzać do temperatury 150°C. Do naczynia włożyć mięso z gęsi i tłuszcz. Piec godzinę. Potem dołożyć cebule pokrojone w ćwiartki. Piec, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.), po upieczeniu wyjąć z naczynia.


Do tłuszczu z pieczenia gęsiny włożyć wątróbkę. Piec ją ok. 15 min. w temperaturze 180°C.

Ostudzone mięso, wątrobę i cebule zmielić w maszynce. Dodać sos z pieczenia, jajka i przyprawy.


Dokładnie wymieszać i doprawić masę solą i pieprzem.

Przenieść masę do foremki lub dwóch mniejszych foremek wysmarowanych olejem Kujawskim.

Piec 30 min. w temperaturze 180°C. Wyjąć pasztet z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na całą noc, aby dobrze zastygł.


Do wina dodać przyprawy i pektynę. Wymieszać i zagotować. Odstawić do stężenia. Przed podaniem pokroić w kostkę i podać do pasztetu.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów