Pasztet wątróbkowy z mięsa drobiowego gotowanego
Dzień dobry niebawem będą święta Bożego Narodzenia i właśnie dlatego testowałam pasztet z gotowanego mięsa z rosołu co by się nie zmarnowało a przy okazji na kanapki w sam raz, jak również na stole świątecznym także będzie pięknie się prezentował. Jeżeli lubicie pasztety różnego rodzaju i nie wiecie co zrobić z mięsem rosołowym które nie zawsze się zjada to mam dla was świetne rozwiązanie na ZBLENDOWANIE takiego mięsa i przygotowanie pysznego swojskiego smarowidła do kanapek, jeśli takie rozwiązanie będzie wam pasowało to nie ma nad czym się zastanawiać tylko skorzystać z przepisu i przygotować własnoręcznie taki pasztet a później się nim zajadać 👍
Składniki na pasztet wątróbkowy z mięsa drobiowego gotowanego:
- 1 pierś z kurczaka,
- 500 g skrzydełek kurczaka,
- 400 g kostka z fileta kurczaka,
- 400 g polędwiczki z fileta kurczaka,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 1 duża marchew,
- 1 kawałek pora,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 duże liście laurowe,
- 1 kawałek korzenia selera,
- 1 łyżka lubczyk ogrodowy suszony,
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 łyżka soli drobnej,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 2-3 chochle rosołu,
- 3-4 łyżki oleju
Jak wykonać pasztet wątróbkowy z mięsa drobiowego gotowanego?
Początkowo do garnka przełożyć wszystkie rodzaje opłukanego i oczyszczonego mięsa po czym dodać wszystkie warzywa które są w opisie składników a także dodać przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie i liście laurowe, po dodaniu wszystkiego do garnka wlać 1,5-2 litrów wody tak aby było zakryte całe dodane mięso i wszystko zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i gotować dosłownie jak rosół na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanego mięsa (wiadome gotowanie krótsze niż gotuje się rosół). Gdy mięso jest już idealnie miękkie wtedy wsypać czosnek niedźwiedzi suszony i jeszcze lekko zagotować przez 2-3 minuty, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia a mięso wyjąć do miski pozostawiając do ostygnięcia
Gdy odstawione mięso już ostygło należy skrzydełka oddzielić od kości a pozostałe mięso porwać dłońmi na mniejsze kawałki i przełożyć wszystko do większej miski wraz z warzywami ugotowanymi, po przygotowaniu całe mięso należy ZBLENDOWAĆ na papkę a w międzyczasie wątróbkę sparzyć gotowaną wodą, po sparzeniu przełożyć ją do ZBLENDOWANEGO mięsa i także całość zmiksować BLENDEREM na papkę. Następnie dodać czosnek niedźwiedzi suszony, lubczyk suszony, paprykę czerwoną słodką w proszku, pieprz czarny , rosół oraz sól i znowu wszystko ZBLENDOWAĆ do połączenia się wszystkiego w jedną całość
Jak wszystko jest już dokładnie ZBLENDOWANE wtedy należy wlać olej i już całość wymieszać za pomocą łyżki tak aby olej połączył się z masą mięsną. Po przygotowaniu masy naszykować 2 blaszki o wymiarach 25/12 nacierając je olejem, przełożyć do nich po równo przygotowaną masę na pasztet stukając blaszką o blat aby nie było wolnej przestrzeni w czasie nakładania, wyrównać wierzch masy a następnie wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec przez godzinę do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetu. Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć pasztet z piekarnika pozostawiając go do całkowitego ostygnięcia
Wystygnięty już pasztet wstawić najlepiej na całą noc do lodówki aby dokładnie się związał, po wyjęciu z lodówki można przełożyć już na talerz, bardzo dobrze odchodzi od blaszki nie robi żadnych oporów. Tak przygotowany pasztet z mięsa z rosołu świetnie nada się na kanapki jak również jako dodatek do świątecznego stołu i co najważniejsze mięso się nie zmarnuje gdyż w pasztecie dobrze smakuje a dodanie do niego wątróbki drobiowej po prostu podkreśla jego smak. Tak przygotowany pasztet jest kremowy choć lekko suchy ale dobrze rozsmarowuje się na chlebie
Do kanapek z takim właśnie pasztetem można dodać ogórka, pomidora, paprykę czy kto z czym sobie życzy i lubi, dodam że pasztet bardzo mocno jest czuć wątróbką co my akurat uwielbiamy lecz wiem z doświadczenia że jest dużo ludzi którzy nienawidzą żadnego rodzaju wątróbki drobiowej czy wieprzowej, tak więc jeżeli ktoś nienawidzi można wątróbkę pominąć i przygotować z samego mięsa nic nie stoi na przeszkodzie. Zatem do dzieła