Pasztet dwuwarstwowy, warzywno- mięsny.
Kolejna z naszych propozycji do świątecznego e-booka ZT Kruszwica.
Pasztet to bardzo tradycyjne danie wielkanocne, warto jednak trochę je podkręcić dodając warstwę ze swoich ulubionych warzyw. Wpłynie to nie tylko na smak dania ale także na jego stronę estetyczną.
Składniki :
Warstwa warzywna: 1 brokuł, 1 kalafior zielony, 1 papryka zielona, garść liści bazylii i mięty, 2 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pęczek dymki
Warstwa mięsna: 50 dag łopatki wieprzowej, 30 dag boczku surowego, 2 udka z kurczaka, 20 dag wątróbki drobiowej, 1 bułka pszenna, 1 cebula duża, sól, pieprz, 1liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, 4 jajka
Dodatkowo: 2 łyżki margaryny Palmy z Kruszwicy 3 duże papryki czerwone
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuścić margarynę i wkładać umyte mięso wieprzowe, drobiowe i boczek. Dusić, podlewając delikatnie wodą wraz z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości mięsa. Dołożyć pokrojoną cebulę i wątróbkę. Dusić razem około 7 minut. Mięso przestudzić , obrać z kości i zmielić dwukrotnie wraz z namoczoną bułkę pszenną. Dodać jajka oraz do smaku gałki, soli i pieprzu. Wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy keksowej. Na warstwie mięsnej ułożyć upieczoną w piekarniku i obraną czerwoną paprykę. Kalafiora i brokuł ugotować w osolonej wodzie. Zmielić dwukrotnie z papryką zieloną. Zioła bardzo drobno posiekać na pastę. Dodać do warzyw, doprawić, wbić jajka i dobrze wrobić, wyłożyć na poprzednie warstwy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny.