Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem

Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem
Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z kurczakiem i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 150 g młodego szpinaku
  • 100 ml mleka
  • 50 g cebuli
  • 50 g masła
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego oregano lub ½ łyżeczki suszonego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Z mąki, masła, 1 jajka, mleka oraz ¼ łyżeczki soli zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy około 30 minut w lodówce.

Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na Oliwierze.

Gdy cebula jest już miękka i złocista, dodajemy kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę i przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Na koniec dodajemy szpinak i ponownie przesmażamy do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka. Na każdym układamy po porcji farszu i sklejamy jak pierożki. Dociskamy widelcem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w temp. 180ºC przez około 15-20 minut na złoty kolor.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów