Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami

Kiedy myślicie o pasztecikach do wigilijnego barszczu, pewnie pierwsze Wasze skojarzenie to te z nadzieniem z kapusty i grzybów. Nie da się zaprzeczyć, że są bardzo smaczne, ale tym razem mam inną propozycję. Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów również jest przepyszne, a do tego jak najbardziej tradycyjne i świąteczne. Oczywiście, jak wszystkie paszteciki, najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Dodatkową zaletą pasztecików jest to, że można je spokojnie przygotować i upiec na kilka dni przed świętami, a po wystudzeniu zamrozić. Tuż przed podaniem wystarczy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 12-15 minut. Z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 24 paszteciki.

Zdjęcie - Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASZTECIKI Z KASZĄ I GRZYBAMI
500g mąki,
20g świeżych drożdży,
250g margaryny Palma z Kruszwicy,
250g kwaśnej śmietany 18%,
3 jajka,
200g kaszy gryczanej,
400g mrożonych podgrzybów,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżka czarnuszki lub kminku,
1-2 łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Grzyby rozmrozić i drobno pokroić.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić około 10 minut. Kaszę, grzyby i 2 białka jaj wymieszać w misce. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Krótko zmiksować blenderem – tak, aby mniej więcej połowa kaszy pozostała w całości. Dzięki częściowemu zblendowaniu, farsz będzie bardziej zwarty.
Drożdże wkruszyć do śmietany i odstawić na 10 minut.
Margarynę posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać 2 żółtka, śmietanę z drożdżami i sporą szczyptę soli; zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi pasek o grubości 5mm i szerokości 10 cm. Na środek nałożyć farsz, ostrożnie zwinąć ciasto w długi rulon i ułożyć „szwem” do dołu. Rulon posmarować roztrzepanym trzecim jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Pokroić na około 8-centymetrowe paszteciki. Analogicznie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.
Paszteciki ostrożnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Piec przez około 20 minut (aż bedą złociste) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zdjęcie - Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis powstał na potrzeby projektu e-book ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)

Zdjęcie - Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim