Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Grudzień to czas intensywnych przygotowań do Świąt, ale nie tylko. To także czas kiedy spotykamy się przy wspólnym stole z przyjaciółmi, współpracownikami, aby życzyć sobie przysłowiowych "Wesołych Świąt", ale przede wszystkim żeby pobyć razem, spotkać się i powiedzieć "fajnie że jesteście". Menu takich nieformalnych spotkań może nawiązywać do tradycyjnych potraw wigilijnych, może być też nieco inne. Co region Polski, co dom, to inne zwyczaje, odmienne wigilijne potrawy i tradycje. Warto się nimi dzielić. Podrzucam Wam prosty przepis na paszteciki do barszczu, może się przyda na "wigilijkę" albo sylwestrową domówkę;)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
20 g drożdży,
łyżeczka soli,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki wody,
2 łyżki mleka. lub jajko do posmarowania pasztecików
sezam
Farsz pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie: Farsz:
Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy do miski. Teraz wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Łączymy w misce z cebulą, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Paszteciki: Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy każdą część na prostokąt o wymiarach 30 cm x 15 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i zawijamy w rulon, który kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy górę ciasta mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika (200 st) na 15 min.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
20 g drożdży,
łyżeczka soli,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki wody,
2 łyżki mleka. lub jajko do posmarowania pasztecików
sezam
Farsz pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie: Farsz:
Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy do miski. Teraz wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Łączymy w misce z cebulą, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Paszteciki: Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy każdą część na prostokąt o wymiarach 30 cm x 15 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i zawijamy w rulon, który kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy górę ciasta mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika (200 st) na 15 min.