Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Surfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę (sałatkę) z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami, korniszonami, jajkiem i majonezem na blogu Bernika – mój kulinarny pamiętnik i już na pierwszy rzut oka wiedziałam, że to musi być smaczne. I nie myliłam się, pasta wyszła przepyszna! Zamieniłam tylko kilka składników zgodnie z moimi preferencjami smakowymi i śniadanko było ekstra. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami(4 porcje)
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych
- 1 łyżka ulubionego ketchupu
- 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki tabasco
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zdejmij z makreli skórkę, oddziel mięso od ości, przełóż je do miski i rozdrobnij widelcem lub rozdrobnij w blenderze jak Ci wygodniej.
- Dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
English version
Smoked mackerel and sun-dried tomato pate(4 servings)
Ingredients:
- 1 smoked mackerel
- 5 sun-dried tomatoes in olive oil, drained and chopped
- 1 tablespoon of ketchup
- 1 hard-boiled egg, chopped
- 2 gherkins, diced
- 1/2 teaspoon Tabasco sauce
- 2 tablespoons mayonnaise
- 2 tablespoons natural yogurt
- salt and pepper
Preparation:
- Skin the mackerel fillets and do a quick check for any bones, flake into the bowl and shred with a fork or whizz with a blender.
- Add the remaining ingredients and season with salt and pepper to taste.
- Serve with your favorite bread.
Enjoy!