Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw
Składniki
- 200 g piersi kurczaka
- 100 g marchwi
- 75 g korzenia pietruszki
- 50 g korzenia selera
- 50 g cebuli
- 45 ml oleju Oliwier
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonej gorczycy
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Oczyszczone warzywa kroimy na większe kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oprószamy solą.
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Układamy obok warzyw.
Całość skrapiamy Oliwierem i sokiem z cytryny. Pieczemy około 20 minut. Jeśli pierś jest dość płaska, wyjmujemy ją 5 minut wcześniej, a warzywa dopiekamy do miękkości. Studzimy.
Miksujemy na gładką pastę warzywa i mięso razem w sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.
Przekładamy do słoiczka i przechowujemy do 3 dni w lodówce.