Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw

Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw

Zdjęcie - Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pasta z kurczaka i pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g marchwi
  • 75 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g cebuli
  • 45 ml oleju Oliwier
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

 

Oczyszczone warzywa kroimy na większe kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oprószamy solą.

 

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Układamy obok warzyw.

 

Całość skrapiamy Oliwierem i sokiem z cytryny. Pieczemy około 20 minut. Jeśli pierś jest dość płaska, wyjmujemy ją 5 minut wcześniej, a warzywa dopiekamy do miękkości. Studzimy.

 

Miksujemy na gładką pastę warzywa i mięso razem w sosem, który się wytworzył podczas pieczenia.

Przekładamy do słoiczka i przechowujemy do 3 dni w lodówce.

Kategorie przepisów