Pascal Brodnicki. Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą.
Kto lubi curry, niechaj gotuje! Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca z lekką nutą kokosową i bardzo smaczna. I co bardzo ważne, robi sie ją szybko.
Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- 1 litr rosołu z kury lub litr wody i 1 - 2 kostki rosołowe
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 10 ziaren pieprzu
- 1 puszka mleczka kokosowego (lub ok. 400 - 500 ml mleczka kokosowego przygotowanego domowym sposobem)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Pokrój w kosteczkę cebulę, czosnek posiekaj, następnie zeszklij na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę - mieszając, smaż przez chwilę. Następnie dodaj pieprz zmiażdżony w moździerzu. Zalej wszystko bulionem (najlepiej ciepłym) i gotuj, aż soczewica stanie się miękka, ale nie rozgotuj jej zbytnio. Posól jesli trzeba i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!