Pascal Brodnicki. Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą.

Pascal Brodnicki. Pieprzowa zupa indyjska z  soczewicą.

Kto lubi curry, niechaj gotuje! Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca z lekką nutą kokosową i bardzo smaczna. I co bardzo ważne, robi sie ją szybko.

Zdjęcie - Pascal Brodnicki. Pieprzowa zupa indyjska z  soczewicą.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 litr rosołu z kury lub litr wody i 1 - 2 kostki rosołowe
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 puszka mleczka kokosowego (lub ok. 400 - 500 ml mleczka kokosowego przygotowanego domowym sposobem)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Pokrój w kosteczkę cebulę, czosnek posiekaj, następnie zeszklij na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę - mieszając, smaż przez chwilę. Następnie dodaj pieprz zmiażdżony w moździerzu. Zalej wszystko bulionem (najlepiej ciepłym) i gotuj, aż soczewica stanie się miękka, ale nie rozgotuj jej zbytnio. Posól jesli trzeba i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Pascal Brodnicki. Pieprzowa zupa indyjska z  soczewicą.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów