Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Papryka faszerowana ryżem i  mięsem

Taką paprykę pamiętam z dzieciństwa. W sumie to żaden wynalazek, farsz jak na gołąbki tylko wpakowany do środka papryki. Można ją zapiekać lub dusić w garnku na małym ogniu. Mój farsz wyszedł trochę dziwny bo musiałam zużyć ryż, który był tak drobny jak kaszka kuskus. Ogólnie danie bardzo smaczne.

Zdjęcie - Papryka faszerowana ryżem i  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 l ryżu
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 papryki
  • natka pietruszki
  • szklanka bulionu

Ryż ugotować al dente, wyłożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w kostkę, przyrrumienić w dwóch łyżkach oleju. Do ryżu dodać mięso, cebulkę, sól, pieprz do smaku, pietruszkę, dobrze wymieszać.  Tak przygotowanym farszem napełniać przekrojone papryki. Ułożyć w formie, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 25-30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów