Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym
Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad, ale dobry pomysł na imprezowy poczęstunek. Klasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam!
Składniki:
500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki)
200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki)
250 g mięsa z udźca indyczego
1 małe jajko
1 mała cebula
sól, pieprz, oregano
Składniki na sos:
puszka krojonych pomidorów- 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee, oleju
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oregano, tymianek
Wykonanie:
- mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie
- przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut
- w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek - oczyścić z białych błonek i usunąć pestki. Wnętrze papryki posolić i oprószyć roztarym w palcach oregano. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ociętymi "czapeczkami". Papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby, by równo stały delikatnie podciąć spód. Na dno naczynia wlać przygotowany sos pomidorowy
- piec w 200`C 40-45 minut, aż papryka będzie miękka
- na talerzach rozłożyć kaszę gryczaną, polać sosem pomidorowym i centralnie ułożyć upieczoną paprykę