Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bakłażan nadziewany komosą ryżową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Bakłażan nadziewany komosą ryż…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Lekka sałatka ze szparagami

Lekka sałatka ze szparagami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka śniadaniowa z serem korycińskim

Sałatka śniadaniowa z serem ko…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Zielone warzywa duszone w sosi…

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką

Ciasto z marchewki i buraków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciast…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gulasz z soczewicą i makaronem

Gulasz z soczewicą i makaronem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Gnocchi z szałwią i grzybami
1

Gnocchi z szałwią i grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kremowe tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
2

Kremowe tagliatelle z kurczaki…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka