Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
2

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Delikatny makaron z sosem serowym
12

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina
1

Gołąbki z czerwonej kapusty w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tortille po meksykańsku zapiekane

Tortille po meksykańsku zapiek…

Beti Beti
kruche babeczki

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Spaghetti po włosku z owocami morza

Spaghetti po włosku z owocami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena