Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
1

Pieczony kurczak faszerowany p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zielona zupa warzywna z kurczakiem
2

Zielona zupa warzywna z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami
1

Kieszonki drobiowe faszerowane…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową
1

Gulasz drobiowy z brokułem i z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak zapiekany z pieczarkami i mozzarellą
2

Kurczak zapiekany z pieczarkam…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole
1

Drobiowe kuleczki bazyliowe w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaczką, malinami i cheddarem

Sałatka z kaczką, malinami i c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biryani z kurczakiem
2

Biryani z kurczakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak pieczony z morelami i maślana kukurydza
1

Kurczak pieczony z morelami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak z marchewką i groszkiem

Kurczak z marchewką i groszkie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kurczakiem i ananasem - zobacz przepis na kuchniabazylii.pl
2

Sałatka z kurczakiem i ananase…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Gulasz z indyka z kurkami
1

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit