Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cukinia po chińsku
1

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bananowe babeczki z czekoladą i truskawkami (bezglutenowe i bezcukrowe)

Bananowe babeczki z czekoladą…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami

Fit babeczki z kremem z nerkow…

food² food²
Food Square

FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami
1

FIT kulki owsiane z daktylami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Deser chia z truskawkami
1

Deser chia z truskawkami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto z owocami z białej fasoli (bez glutenu!)

Ciasto z owocami z białej faso…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kurczakiem i makaronem
10

Sałatka z kurczakiem i makaron…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Mini burgery z Gotowych na wszystko
1

Mini burgery z Gotowych na wsz…

From movie to the kitchen From movie to the kitchen
From movie to the kitchen

Roladki z szynki i sera
10

Roladki z szynki i sera

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny - brioszki nadziewane pasztetem
4

Muffiny - brioszki nadziewane…

montka montka
cukierenka

Roladki z serkiem na imprezę
7

Roladki z serkiem na imprezę

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Paluszki serowe z makiem
3

Paluszki serowe z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy