Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II
2

Dorsz w porach z pieczarkami -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Deser - mango+pestki granatu. Dieta szybka przemiana - faza I
1

Deser - mango+pestki granatu.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I
1

Filet kurczaka na jarmużu - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dietetyczne ciasto bez cukru
2

Dietetyczne ciasto bez cukru

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNK…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą - propozycja na sylwestrową przekąskę!
1

Pieczone pierożki ze szpinakie…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sałatka z kurczakiem i makaronem
10

Sałatka z kurczakiem i makaron…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Mini burgery z Gotowych na wszystko
1

Mini burgery z Gotowych na wsz…

From movie to the kitchen From movie to the kitchen
From movie to the kitchen

Roladki z szynki i sera
10

Roladki z szynki i sera

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny - brioszki nadziewane pasztetem
4

Muffiny - brioszki nadziewane…

montka montka
cukierenka