Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryka faszerowana indykiem i quinoa to propozycja na zdrowe, lekkie i smaczne danie. Komosa ryżowa nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce, a szkoda. Jednak grono jej zwolenników ciągle rośnie. Danie jest sycące i pożywne, a jednocześnie dietetyczne. Idealne ze świeżym groszkiem i mielonym mięsem. Doskonałe właściwie na każdą porę roku!

SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej (inaczej quinoa)
300 g mielonego mięsa np.z indyka
1 posiekana, mała cebula
250 g świeżego, obranego groszku (po sezonie mrożony)
3 duże i dojrzałe pomidory
sól, pieprz, oliwa
świeże zioła: u mnie bazylia i oregano
4 duże papryki

sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do czasu przygotowania papryki.

Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody( proporcja 2:1).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj mięso z indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj obrane ze skórki pomidory i zielony groszek.
Duś około 15 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Odparuj nadmiar płynu, dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Dopraw ulubionymi ziołami.
Papryki umyj, odetnij wierzch i usuń ze środka wszystkie pestki i błony.
Papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Jeśli wierzch papryk zacznie brązowieć przykryj je folią aluminiową.
Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

SMACZNEGO icon smile Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonym i komosą ryżową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Panettone. Synchronbacken#21

Panettone. Synchronbacken#21

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square

Jogurtowa panna cotta z galaretką i owocami
2

Jogurtowa panna cotta z galare…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
2

Panna cotta z pieczonymi figam…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach

Zupa krem z buraka z tofu w pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasztet z dynii
1

Pasztet z dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Pieczona sałata radicchio z gr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu