Papryka faszerowana kurczakiem, kuskusem i warzywami
No i mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na smaczny i dietetyczny obiad – przygotowany oczywiście z myślą o serii przepisów BE FIT!
Tym razem stawiamy na paprykę!
Dużą, dorodną , czerwoną paprykę faszerujemy pysznym nadzieniem z kurczaka, kuskusu i warzyw, a potem zajadamy do ostatniego kęsa.
Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo sycące ( no a zarazem zdrowe – kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. ).
Przyrządza się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło.
SKŁADNIKI:
* czerwona papryka – 1 szt
* filet z kurczaka – 100 g
* kuskus – 3 łyżki
* marchew – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* sól, pieprz, chili
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
Dodjamey pokrojonego w kostkę kurczaka i startą na grubych oczkach marchew – przesmażamy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
Dodajemy przygotowany wcześniej kuskus, doprawiamy do smaku solą, piperzem oraz chili.
Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego rondelka, podlewamy wodą do połowy i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Zajadamy!
Smacznego!