Pappardelle z karczochami, szynką parmeńską i oliwkami
Błyskawiczna i niezwykle smaczna wersja makaronu z sercami karczochów. Pappardelle to ten rodzaj makaronu o szerokich wstęgach, świetnie trzymający sos i dobrze komponujący się z plastrami szynki. Należy wybierać jak najlepszy włoski makaron, bo w tego typu daniach, gdzie występuje niewielka ilość składników, to ich jakość jest kluczowa. Karczochy idealnie, gdyby można było zrobić na bazie świeżych, niestety jest to nadal bardzo trudno dostępne u nas warzywo.
- 200 g makaronu pappardelle
- 200 g karczochów w oleju
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 150 g czarnych oliwek
- 50 g sera pecorino
- olej Kujawski z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami
- suszone płatki chili w młynku
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
Makaron ugotować według wskazań producenta i odcedzić. 4 łyżki oleju smakowego rozgrzać na patelni, zmniejszyć ogień na średni. Liście bazylii rozłożyć na oliwie i chwilę podsmażyć, aż będą przeźroczyste i chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć na arkusz papieru kuchennego.
Na patelnię wrzucić kolejno szynkę parmeńską i podsmażyć ok. 5 min. Odłożyć na papier kuchenny celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Karczochy odcedzić i posiekać niezbyt dokładnie, 3 łyżki oleju z zalewy dodać na patelnię i wrzucić karczochy. Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Po 5 min. dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz przekładając szynką. Dodać liście bazylii i całość posypać startym serem pecorino.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.