Panna cotta z rozmarynowymi wiśniami
.
250 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżeczki żelatyny
.
Żelatynę namoczyć w małej ilości letniej wody
Do śmietanki dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Śmietankę zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści.
Śmietankę ostudzić, rozlać do pucharków i odstawić do lodówki aby się stęgła.
.
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka żelatyny
W rondelku rozgrzać miód z octem balsamicznym, dodać gałązki rozmarynu i pieprz, a następnie wiśnie. Chwilę razem gotować, po czym dodać 1 łyżeczkę żelatyny namoczonej w zimnej wodzie. Mieszać aby żelatyna się rozpuściła.
Wiśnie ostudzić i wylać z sokiem na stęgniętą śmietankę.