Panna cotta z jogurtem, galaretką i borówkami
Panna cotta to taki letni deser - świetnie łączy się z owocami...
Kolejna wersja poniżej:
Składniki:
600 g śmietanki kremówki (30%)300 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczeki żelatyny1 laska wanilii1/2 szklanki cukru
3 kolorowe galaretkimałe pudełko borówek (200g)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, wystudzić, wylać na tacę albo inne płaskie naczynie, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu galaretki pokroić, wymieszać z borówkami, włożyć do dużej misy albo szklaneczek.
Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką i cukrem.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dobrze rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z jogurtem.
Galaretki zalać masą śmietankową, włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Wyjąć i podawać.Smacznego :)
Rok temu: