Panna Cotta - kawowa

Panna Cotta - kawowa

Zdjęcie - Panna Cotta - kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak, jak już kiedyś pisałam nie jestem smakoszem kawy, choć powiem szczerze że w deserach ją uwielbiam - jak również podaną na zimno. I właśnie tym deserkiem postanowiłam sobie osłodzić ten dzień Św Walentego bo mąż daleko ... Polecam bo bardzo smaczny

oryginał

porcja na 6 sztuk

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 ml mocnej kawy ( z 2 łyżeczek)
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżki żelatyny 

ponadto 

  • odrobina kakao do posypania lub startej czekolady 

Żelatynę zalać odrobina zimnej wody. Kawę zaparzyć z cukrem , do garnuszka wlać śmietanę i połączyć z kawą. Następnie żelatynę podgrzać aby się rozpuściła ( wstawiając kubek do gorącej wody lub na chwilę do mikrofali) dodać do reszty składników i wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę przelewam do silikonowej formy i zostawiam na noc w lodówce by stężała. Wyciągam Panna Cottę na talerz ozdabiając gorzkim kakao lub startą czekoladą.

Smacznego

Zdjęcie - Panna Cotta - kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna Cotta - kawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów