Pankejki bananowe z karmelizowanymi orzechami
Jeden z tych przepisów, po które sięgam, gdy kompletnie nie chce mi się gotować, ani iść po większe zakupy. A w domu prawie zawsze mam jakieś banany, jajka, orzechy i mąkę. :-)
Pankejki
4 jaja
2 łyżki miodu
180 ml mleka migdałowego l. innego
180g mąki żytniej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g masła
2 duże banany
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dodatkowo: 75 g miodu, 50g orzechów włoskich
Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Białka oddzielam od żółtek, dodaję do nich sól i ubijam je na sztywną pianę.W drugiej misce miksuję żółtka z miodem. Mąkę mieszam z proszkiem i naprzemiennie dodają do żółtek to mąkę, to mleko, cały czas miksuję.Dodaję masło i miksuję.Dodaję pianę i mieszam łyżką.Banany kroję w kostkę i dodaję do ciasta, mieszam.
Placki smażę na patelni na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.Na drugiej patelni rozpuszczam miód, dodaję orzechy i mieszam, karmelizuję je przez ok. 3 minuty. Gorące wylewam na ciepłe pankejki.