Panforte

Panforte

Zdjęcie - Panforte  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czekoweekend musi obfitować w czekoladowe wypieki, nie ma rady. Jak ktoś lubi czekoladę, nie może przejść obok takiego święta obojętnie. Umówiłyśmy się więc we trzy: Anitka, Cudawianka i ja na wypróbowanie przepisu na panforte, który znalazłyśmy na JoyOfBaking. Pierwszy raz jadłam panforte. Nie mogę uwierzyć, że będąc w Sienie nawet go nie spróbowałam ;). Jest pyszne! Idealnie czekoladowe, z mnóstwem bakalii, a wg mojego synka smakuje jak batonik :).

Co do zdjęć..., są nieładne, ale nie miałam jak zrobić fotek w świetle dziennym, a panforte już dawno się skończyło... ;)

Zdjęcie - Panforte  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*90 g półsłodkiej czekolady posiekanej

*1 szklanka (125 g), podpieczonych  i grubo posiekanych orzechów laskowych

*1 szklanka (120 g) podpieczonych i grubo posiekanych migdałów blanszowanych

*1 szklanka (170g) kandyzowanych owoców cytrusowych (skórka z cytryny lub skórka pomarańczowa)

*1 łyżeczka mielonego cynamonu

*1/4 łyżeczki ziela angielskiego

*1/2 szklanki (65 g) mąki pszennej

*1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku

*2/3 szklanki (130 g) cukru białego

*2/3 szklanki (160 ml) miodu

 

Wykonanie:

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę roztopić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Odstawić. Następnie w dużej misce połączyć orzechy, kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę i kakao.

W rondelku wymieszać cukier i miód. Rondel postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Pogotować jeszcze chwilę.

Zdjąć z ognia. Syrop z cukru i miodu wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Następnie wlać do mieszanki bakaliowej i połączyć. Szybko  gęstnieje, więc należy od razu po połączeniu przełożyć do przygotowanej formy.

Mokrymi rękami lub z mokrym wierzchem łyżki wygładzić równomiernie górę Panforte.

Piec w piekarniku nagrzanym  do 150 stopni C piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu , gdy na powierzchni będą delikatne pęcherze.

Wyjąć z pieca i studzić na kratce. Panforte  posypać delikatnie cukrem pudrem.

Ciasto wystudzić, zawinąć szczelnie w folię i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Dobrze zapakowane ciasto będzie świeże nawet przez kilka miesięcy, ale tyle nie przetrwa, uwierzcie ;). Podawać pokrojone na cienkie plastry.

Smacznego :)

Zdjęcie - Panforte  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panforte  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów