Pancakes z czerwonymi porzeczkami
Kolejna wariacja na temat pancakesów tym razem w wersji lekko kwaśnej,bo porzeczkowej. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować placuszków z tymi owocami ;) Bardzo nam smakowały! Jedliśmy same i z dżemem. Są pyszne! Polecam amatorom czerwonych porzeczek :) Tworząc moje placuszki skorzystałam z przepisu na pankejki bananowe zmieniając tylko owoce. :)
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
*1 szklanka mąki
*1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki cukru pudru
*1 i 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
*1 jajko, roztrzepane
*2 łyżeczki syropu klonowego (zastąpiłam płynnym miodem)
*20g roztopionego masła
*około 200g czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jejko, maślankę, syrop i roztopione masło. Wmieszać czerwone porzeczki. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki.
Podawać z dżemem, nutellą, miodem itp .
Smacznego :)