Pancakes z czerwonymi porzeczkami

Pancakes z czerwonymi porzeczkami

                    Kolejna wariacja na temat pancakesów tym razem w wersji lekko kwaśnej,bo porzeczkowej. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować placuszków z tymi owocami ;) Bardzo nam smakowały! Jedliśmy same i z dżemem. Są pyszne! Polecam amatorom czerwonych porzeczek :) Tworząc moje placuszki skorzystałam z przepisu na pankejki bananowe zmieniając tylko owoce. :)

Zdjęcie - Pancakes z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

*1 szklanka mąki

*1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

*2 łyżki cukru pudru

*1 i 1/4 szklanki maślanki lub kefiru

*1 jajko, roztrzepane

*2 łyżeczki syropu klonowego (zastąpiłam płynnym miodem)

*20g roztopionego masła

*około 200g czerwonych porzeczek

 

Wykonanie:

Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jejko, maślankę, syrop i roztopione masło. Wmieszać czerwone porzeczki. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. 

Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki.

Podawać z dżemem, nutellą, miodem itp .

Smacznego :)

Zdjęcie - Pancakes z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów