Pancakes, amerykańskie naleśniki, polskie racuszki
przyznam, że długo się zastanawiałam na czym polega ich fenomen. i chyba wiem - chodzi o ten uśmiech dziecka, gdy może radośnie zalać stosik placuszków syropem klonowym lub miodem, posypać jagodami i mieć śniadanie, jak w amerykańskim filmie. Jeśli jutro będziecie mieć ciut więcej czasu o poranku, to spróbujcie się trochę rozpuścić i przypomnijcie sobie, jak to jest być małym łakomczuchem ;)
pancakes na maślance
na około 8 szt.
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- olej do smażenia,
- syrop klonowy i masło do polewania,
- jagody, borówki amerykańskie lub maliny
Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce mokre. Wymieszaj je razem, aż masa będzie jednorodna. Na rozgrzany na patelni olej nalewaj po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smaż, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy przewracaj na drugą stronę. Jeśli pancakes nie są zjadane na bieżąco, to przechowuj je pod przykryciem. Na talerzu, gorące polewaj syropem lub podawaj z kawałkiem masła, które będzie się powoli rozpuszczać oraz świeżymi owocami.