Pan de cristal

Pan de cristal

Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pan de cristal

Szukacie przepisu na chleb, który zaskoczy nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Mam dla Was coś wyjątkowego – Pan de cristal. Nazwę można przetłumaczyć jako „Chleb szklany” – jest to tradycyjny bochenek z katalońskiego regionu Hiszpanii. Wyróżnia się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, lekkim miąższem z pięknymi, dużymi dziurkami. Nie jest to typowy chleb, który znajdziecie w piekarni na rogu, a jego przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości. Jednak efekt jest tego wart – ten chleb to prawdziwy klejnot na stole.

Pan de cristal to chleb o niezwykle wysokim poziomie hydracji co oznacza, że w przepisie używamy dokładnie tyle samo wody, co mąki. To nie jest typowe dla większości chlebów, które zwykle wymagają mniej wody. Dzięki temu Pan de cristal jest wyjątkowo lekki i ma delikatny miąższ.

Hydracja tego chleba sięga 100% i to jest sekret jego lekkości i chrupkości. Dzięki wysokiej hydracji chleb pan de cristal jest wyjątkowo lekki i ma w sobie mnóstwo powietrza, co nadaje mu charakterystyczne dziurki. Te dziurki sprawiają, że pan de cristal jest idealnym chlebem do serwowania z oliwą, masłem czy lekkimi pastami. A co najważniejsze – nie wymaga on zagniatania ani formowania, więc jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba.

Kluczowy składnik „szklanego” chleba

Zanim przystąpicie do przygotowania chleba pan de cristal, warto zadbać o odpowiednie składniki. Kluczowym elementem tego przepisu jest mąka. Ale nie byle jaka – potrzebujecie mąki o bardzo wysokiej zawartości białka, co najmniej 14%. Najlepiej sprawdzi się tu mąka typu MANITOBA. Zwykła mąka pszenna uniwersalna niestety nie spełni swojej roli w tym przepisie. To właśnie wysoka zawartość białka sprawia, że chleb ma odpowiednią strukturę i zachowuje swoją formę, mimo że jest tak lekki i delikatny.

Chrupiąca skórka i długo zachowana świeżość

Jedną z największych zalet Pan de cristal jest jego chrupiąca skórka, którą uzyskujemy dzięki ostatniemu wyrastaniu ciasta bez przykrycia. To właśnie ta technika sprawia, że skórka jest tak wyjątkowo chrupiąca, a miąższ pozostaje delikatny i miękki przez długi czas. Co więcej – ten chleb długo utrzymuje świeżość, więc możecie cieszyć się jego smakiem przez kilka dni po upieczeniu.

Polecane przepisy na chleby z różnych krajów

Jeśli lubicie smakować chleby z różnych krajów, to podpowiem, że interesujące są:

  • portugalski chleb wodny (Pão de água)
  • tradycyjny perski chleb Barbari
  • płaskie chlebki z Sardynii Pane carasau
  • indyjskie chlebki Roti
  • szwedzkie podpłomyki Tunnbröd
  • fiński chleb świąteczny Joululimppu

Wasze doświadczenia z pieczeniem chleba pan de cristal

A teraz, kiedy już wiecie, dlaczego warto upiec Pan de cristal, nie mogę się doczekać, aby usłyszeć, jak Wam poszło! Czy mieliście okazję spróbować tego chleba? Koniecznie podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach! Wasze opinie i sugestie są dla mnie niezwykle cenne – to one inspirują mnie do tworzenia kolejnych przepisów.

 

 

Czas całkowity: 3 godz.
Czas wyrastania: 2 godz. 25 min.
Czas wypieku: 20 min.

Składniki :

  1. drożdże suszone instant - 4 g
  2. woda - 300 ml
  3. sól - 6 g
  4. olej rzepakowy - 10 ml
  5. mąka pszenna chlebowa - 300 g

 

Potrzebne narzędzia:
Potrzebne narzędzia

  1. waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb pan de cristal
  2. miska do wyrabiania ciasta na chleb
  3. czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
  4. płaska blacha do pieczenia chleba

 Jak upiec chleb pan de cristal?

Przepis:
1. Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże suszone. Dodajemy mąkę pszenną chlebową oraz sól i mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasta na chleb nie trzeba wyrabiać.
2. Bardzo płynne ciasto na chleb przekładamy do prostokątnej, natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
3. Po pierwszym wyrastaniu rozciągamy ciasto 10-12 razy zakładając na wierzch. Składamy ciasto przez 5 minut. Gdy przestanie się rozlewać, odwracamy złożeniem do dołu i odstawiamy pod przykryciem na kolejne wyrastanie na 20 minut.
4. Po drugim wyrastaniu mokrymi dłońmi podnosimy ciasto rozciągając je i składając ku dołowi. Czynność powtarzamy odwracając ciasto o 90 stopni do momentu, aż ponownie przestanie się rozlewać. Ponownie odstawiamy ciasto na 20 minut. Po upływie tego czasu czynność powtarzamy. W sumie powinniśmy powtórzyć cykl rozciągania ciasta trzykrotnie. W tym czasie powinno zmienić swoją konsystencję i stać się bardzo elastyczne i gładkie. Trzykrotnie złożone ciasto na pan de cristal odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut lub do momentu, aż będzie bardzo puszyste.
5. Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i wylewamy delikatnie na oprószony mąką blat. Delikatnie kroimy ciasto na 4 lub 2 części. Zwilżonymi dłońmi przenosimy delikatnie chlebki na pergamin uważając, by nie pozbawić ciasta puszystości. Podzielone bochenki odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut BEZ PRZYKRYCIA.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240-250 stopni C. Wyrośnięte pan de cristal pieczemy 20 minut w połowie czasu zmniejszając temperaturę do 230 stopni. Pan de cristal najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu lub żeliwnej blasze.

Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pan de cristal - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów