Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą

Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą

Zdjęcie - Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 150 g ciasta filo
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych
  • 150 g czekolady deserowej
  • 75 ml oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowego
  • 10 g cukru pudru

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. 

Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub drobno siekamy.

 

Na blacie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo. Smarujemy go dokładnie Oliwierem. Przykrywamy kolejnym płatem i ponownie smarujemy olejem

 

Tak przygotowane ciasto filo kroimy na ok. 15-centymetrowe paski. Na każdym rozkładamy czekoladę i układamy maliny. Zawijamy dość ściśle, formując paluszki. Paluszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie smarujemy Oliwierem.

 

Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Studzimy.

 

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów