Paluszki z ciasta filo z malinami i czekoladą
Składniki
- 150 g ciasta filo
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 150 g czekolady deserowej
- 75 ml oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowego
- 10 g cukru pudru
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃.
Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub drobno siekamy.
Na blacie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo. Smarujemy go dokładnie Oliwierem. Przykrywamy kolejnym płatem i ponownie smarujemy olejem
Tak przygotowane ciasto filo kroimy na ok. 15-centymetrowe paski. Na każdym rozkładamy czekoladę i układamy maliny. Zawijamy dość ściśle, formując paluszki. Paluszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie smarujemy Oliwierem.
Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl