Paluchy z ciasta francuskiego z szynką
![Paluchy z ciasta francuskiego z szynką](/obrazek/duze/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-szynka-378452.jpeg)
![Zdjęcie: Paluchy z ciasta francuskiego z szynką Zdjęcie - Paluchy z ciasta francuskiego z szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/378452.jpeg)
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375 g)
1 opakowanie cieniutko pokrojonej szynki dojrzewającej (u mnie 100 g)
2-3 łyżki pesto, opcjonalnie (przepis poniżej)
jajko do posmarowania
Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez 15-20 minut.* W połowie pieczenia można posmarować jajkiem, żeby nabrały złotego koloru.
Smacznego! * Jeżeli pieczecie dwie blachy na raz w połowie pieczenia dobrze zamienić je miejscami, przynajmniej w moim piekarniku. Pesto 6-8 połówek suszonych pomidorów
25 g migdałów, obranych i uprażonych
2 łyżki startego lub pokruszonego sera pecorino
1 mały ząbek czosnku
4-6 oliwy lub oleju, może być ze słoiczka z pomidorami
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki przełożyć do niewielkiego pojemniczka, zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęste, dodać nieco oliwy.
![Zdjęcie: Paluchy z ciasta francuskiego z szynką Zdjęcie - Paluchy z ciasta francuskiego z szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/378451.jpeg)