Paluchy drożdżowe z sezamem
Pieczecie czasem chleb dla gości? Mi często się zdarza. Uwielbiam podawać jeszcze ciepłe bagietki, czy świeży, pełen ziaren chleb na zakwasie. Czasami jednak nie mamy ochoty na podawanie wielkiej kolacji, do której dodatkiem będzie chleb. W większości wypadków goście uwielbiają coś niewinnie schrupać.
Tu świetnie sprawdzają się małe, chlebowe kąski. Niewinnie chrupane przez gości idealnie pasują do wieczornych trunków.
A co najlepiej pasuje do paluchów? Dla mnie sezam. Od dziecka uwielbiałam sezamową wersję chrupiących paluszków.Dobrze sprawdzi się też mak, czy gruboziarnista sól.
Paluchy drożdżowe z sezamem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min. Porcje: 10 Składniki- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml ciepłej wody
- 1 białko
- sezam
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz sezamu i białka.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj je jeszcze kilka minut.
- Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
- Rulon pokrój na 10 równych części. Z każdej części uformuj cienki rulon.
- Rulony ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Każdy paluch posmaruj białkiem i posyp sezamem.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż paluchy lekko zbrązowieją.
- Paluchy możesz zanurzyć w Smakowitej Pajdzie.