Paluchy drożdżowe z makiem i sezamem
Lubicie paluszki? To chyba najpopularniejsza przekąska imprezowa. Ja nigdy nie lubiłam ich solonej wersji, czyli tej najpopularniejszej. Najbardziej smakują mi od zawsze paluszki z makiem i sezamem. Gdybym miała się zdecydować na jeden z tych smaków, miałabym nie lada zagwozdkę. Chyba wybrałabym sezamem, ale wygrał by nieznaczną ilością punktów.
Czasami przygotowuję sobie ich grubszą wersję- paluchy drożdżowe. Można, jeszcze ciepłe, schrupać i nawet nie zauważyć, że zniknęły. Tym razem jednak postanowiłam uniknąć prześladującego mnie dylematu i postawiłam na oba smaki na raz- mak i sezam.
Bo po co wybierać? Można mieć wszystko na raz!
Paluchy drożdżowe z makiem i sezamem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 10 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdzy
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- mak i sezam do posypania
- 1 białko
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz maku, sezamu i białka.
- Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze przez kilka minut.
- Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
- Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 10 równych części.
- Z każdej części uformuj rulon.
- Rulony posmaruj białkiem, obsyp makiem i sezamem, a następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz paluchy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
- Rozkrojone posmaruj Smakowitą z masłem.