Paluchy chlebowe z winogronami
Aż trudno uwierzyć, że jeszcze kilka miesięcy temu zajadaliśmy się truskawkami, czereśniami, malinami i arbuzem. Jesień pod tym względem na pewno wydaje się być mniej atrakcyjna, ale chyba nie jest tak źle. W listopadzie można zajadać się np. winogronami, które są niezwykle wszechstronne w kuchni
Ja bardziej lubię ich ciemną odmianę, jedyne co mi przeszkadza to pestki, które na szczęście można łatwo usunąć. Bardzo ciekawe są winogrona w wersji pieczonej i właśnie pod taką postacią pojawiły się dziś na blogu.
Przygotowałam puszyste ciasto drożdżowe na podłużne bułeczki. Winogrona poprzekrawałam na pół, powyjmowałam pesteczki i udekorowałam połówkami chlebowe paluchy.
Część upiekłam z parmezanem i oliwą na słono, a część na słodko z miodem i makiem. Obie wersje pyszne!
Paluchy chlebowe z winogronami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 220 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy
- Dodatki:
- ok. 20 winogron
- łyżka tartego parmezanu
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka maku
- Składniku umieszczamy w misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
- Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich w razie potrzeby podsypujemy z wierzchu mąką i formujemy podłużne paluchy. Układamy je w odstępach na blasze i przykrywamy na 40 minut.
- Winogrona przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
- Wyrośnięte paluchy dekorujemy połówkami winogron. Część z nich polewamy miodem i posypujemy makiem, a pozostałe skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem.
- Paluchy pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w 190 stopniach.
- Upieczone studzimy krótko na kuchennej kratce.