Paluchy chlebowe z winogronami

Paluchy chlebowe z winogronami

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aż trudno uwierzyć, że jeszcze kilka miesięcy temu zajadaliśmy się truskawkami, czereśniami, malinami i arbuzem. Jesień pod tym względem na pewno wydaje się być mniej atrakcyjna, ale chyba nie jest tak źle. W listopadzie można zajadać się np. winogronami, które są niezwykle wszechstronne w kuchni

Ja bardziej lubię ich ciemną odmianę, jedyne co mi przeszkadza to pestki, które na szczęście można łatwo usunąć. Bardzo ciekawe są winogrona w wersji pieczonej i właśnie pod taką postacią pojawiły się dziś na blogu.

Przygotowałam puszyste ciasto drożdżowe na podłużne bułeczki. Winogrona poprzekrawałam na pół, powyjmowałam pesteczki i udekorowałam połówkami chlebowe paluchy.

Część upiekłam z parmezanem i oliwą na słono, a część na słodko z miodem i makiem. Obie wersje pyszne!

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy chlebowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy chlebowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy chlebowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paluchy chlebowe z winogronami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 6 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 220 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy
  • Dodatki:
  • ok. 20 winogron
  • łyżka tartego parmezanu
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka maku
Przepis
  1. Składniku umieszczamy w misie i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
  2. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich w razie potrzeby podsypujemy z wierzchu mąką i formujemy podłużne paluchy. Układamy je w odstępach na blasze i przykrywamy na 40 minut.
  3. Winogrona przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.
  4. Wyrośnięte paluchy dekorujemy połówkami winogron. Część z nich polewamy miodem i posypujemy makiem, a pozostałe skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem.
  5. Paluchy pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w 190 stopniach.
  6. Upieczone studzimy krótko na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów