Pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym z olejem rzepakowym
Grillowane to ulubione zajęcie Polaków spędzających letnie
popołudnia i weekendy na świeżym powietrzu. Bohaterem programu jest
grill i przygotowanie na nim potrawy.
Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
Składniki:
Wykonanie: Pałki z kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki czosnkowe:
Kromki chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.
Dip paprykowy: Umytą paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki, dodajemy oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.
Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka Nasz kurczak
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1łyżka brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1/2 szk oleju rzepakowego
- 2ząbki czosnku
- 4 kromki chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- olej rzepakowy/ oliwa z oliwek.
- 1ząbek czosnku
Wykonanie: Pałki z kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki czosnkowe:
Kromki chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.
Dip paprykowy: Umytą paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki, dodajemy oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.