Pad Thai z kurczakiem i krewetkami
Klasyk kuchni tajskiej, nie do końca klasyczny ze względu na trudności aprowizacyjne z tamaryndem i orzechami, jednak bardzo satysfakcjonujący. Do przygotowania tego dania potrzebne będzie zaopatrzenie się w kilka egzotycznych składników jak chiński sos rybny, sos sojowy czy sambal oelek czyli indonezyjski sos chili. Ten ostatni możemy zastąpić sosem chili z innego kraju lub wykonanym własnoręcznie jak np z tego przepisu. Makaron gryczany soba (soba noodle) można zastąpić dowolnym makaronem typu nudle, osobiście bardzo sobie chwalę produkty japońskiej firmy Tokyoto, dość powszechnie dostępny w lepszych marketach na dziale chińskim w bardzo przyjaznej cenie. Można użyć krewetek mrożonych - w zasadzie w niektórych rejonach jest to jedyna opcja. Porcja dla 4 osób.
Marynata
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 225g makaronu gryczanego soba
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 300g krewetek koktajlowych
- podwójny filet z kurczaka
- 2 jajka
- pęczek dymki
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Zagotować wodę na makaron, wrzucić makaron i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Odcedzić.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki i wrzucić do marynaty. Przed rozpoczęciem smażenia wyjąć z marynaty i odsączyć.
Marchew pokroić w paski wielkości zapałki, dymkę posiekać drobno, czosnek pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić marchew. Po dwóch minutach dodać cebulę dymkę i czosnek - smażyć kolejne 2 minuty. Dodać jajka i smażyć aż się zetnie, intensywnie mieszając. Zdjąć całość z woka.
Rozgrzać kolejne 3 łyżki oleju na woku. Wrzucić krewetki i smażyć aż będą rumiane około 2-3 minuty. Zdjąć z woka i wrzucić kurczaka, podsmażyć kilka minut i wszystkie wcześniej przygotowane składniki łącznie z makaronem. Dodać marynatę i smażyć kilka minut.
Przed podaniem na talerz dodać świeżo poszatkowanej natki pietruszki.