Pączki wiedeńskie / hiszpańskie
- SKŁADNIKI :
- ** Mąka pszenna – 200 g
- ** Masło – 100 g
- ** Jajko – 4 szt
- ** sól - 1 szczypta
- ** woda – 125 ml
- ** olej do smażenia
Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.
Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.
Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.
Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.
Studzimy.
Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Wkładamy do szprycy lub rękawa.
Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.
Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.
Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.
Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy obficie cukrem pudrem..
Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.
Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.