Pączki wiedeńskie / hiszpańskie

Pączki wiedeńskie / hiszpańskie
  • SKŁADNIKI :
  • ** Mąka pszenna – 200 g
  • ** Masło – 100 g
  • ** Jajko – 4 szt
  • ** sól - 1 szczypta
  • ** woda – 125 ml
  • ** olej do smażenia

Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.

Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!

Polecam!

Zdjęcie - Pączki wiedeńskie / hiszpańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

Studzimy.

Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Wkładamy do szprycy lub rękawa.

Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem..

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem.

Zdjęcie - Pączki wiedeńskie / hiszpańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów