Ozorki wieprzowe z sosem śliwkowo-chrzanowym z smażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem
Składniki
(przepis na 4 porcje)
2 ozorki wieprzowe
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki chrzanu
200 g suszonych śliwek bez pestek
100 ml wódki
4 łyżki chrzanu
1 cytryna
3 łyżki śmietany 18%
2 duże ziemniaki
2 bataty
2 łyżki masła
pęczek koperku
kilka listków natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć ozorki, zalać zimną wodą w garnku i gotować 5 minut 3 razy za każdy raz zmieniając wodę. Zalać ozorki bulionem i gotować do miękkości (ok 2 godz.) Odcedzić mięso, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokroić śliwki i zalać wrzątkiem na 15 minut a następnie odcedzić. Zatrzeć skórkę z cytryny oraz chrzan na małych oczkach i dodać ¾ do zmiksowanych śliwek. Wycisnąć sok z cytryna a następnie dodać do sosu wraz z wódką. Dodać do sosu śmietany i podgrzać, doprawić sola i pieprzem. Obrać ziemniaki oraz bataty i wykroić z nich kuleczki (lub pokroić w dużą kostkę) i obgotować we wrzątku ok 3-5 min na półtwardo, odcedzić i usmażyć ma maśle. Dodać koperek do ziemniaków gdy będą już złociste, wymieszać i podawać. Układać pokrojone ozorki na sosie, posypać resztką skórki z cytryny i chrzanu a następnie udekorować kilkoma listami natki pietruszki. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i batatami z koperkiem.