Owsianka z karmelizowanymi bananami i jabłkami
Zacznijmy dzień z dobrym śniadaniem! Dostrzegam pewną zależność pomiędzy jakością pierwszego posiłku, a powodzeniem dnia. Im bardziej przemyślany śniadaniowy jadłospis tym w większą radość wprowadzam się z rana, a to z pewnością ma wpływ na resztę dnia. Z czego wynika radość jedzenia? Z pewnością z faktu ze głównie spożywamy posiłek wspólnie z ukochanym osobami. Z pewnością również dlatego ze poprzez gotowanie okazujemy uczucia, ale nawet jeśli gotujemy coś dla siebie i tylko dla siebie to warto pokusić się o ciekawe łączenie smaków i zadbać sposób podania.
Składniki na 1 porcję Czas przygotowania: 15 min
1/2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
2 -3 łyżeczek miodu
1 laska wanilii
1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
1 banan
1 jabłko
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
4 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz z jej rdzeniem i zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 4 minuty, mieszamy od czasu do czasu 2. Do płatków dolewamy mleko, odstawiamy 3. Na patelnię wysypujemy równomiernie brązowy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, ostrożnie żeby nie przypalić karmelu, kiedy stanie się płynny o bursztynowej barwie, dodajemy masło 4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, niezbyt małą, wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy banana pokrojonego w plastry, karmelizujemy całość ok 4 minut, mieszamy od czasu do czasu 5. Owsiankę doprawiamy, miodem i cynamonem, usuwamy rdzeń wanilii, przekładamy na miseczkę 6. Na wierzchu nakładamy karmelizowane owoce, posypujemy orzechami i amarantusem, podajemy na ciepło