Owsianka z czekoladą, migdałami i karmelizowanymi pomarańczami
Sposobów na owsiankę jest nieskończenie wiele. W zeszłym roku pokazywałam Wam ten przepis.
Dziś dzielę się pomysłem na podanie jej w towarzystwie posiekanej, deserowej czekolady, pokruszonych migdałów i karmelizowanej pomarańczy.
Brzmi dobrze? A jak smakuje...
Owsianka z czekoladą, migdałami i karmelizowanymi pomarańczami
/ przepis własny, składniki na 1 miseczkę/
- 1/4 szklanki płatków owsianych (używam górskich)
- 1/2 szklanki wody (lub odrobina więcej)
- 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu lub cukru (możesz pominąć)
- szczypta soli
- garstka blanszowanych migdałów
- 1/2 pomarańczy
- świeżo starty cynamon
- 2 kosteczki deserowej czekolady
dodatkowo:
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
Do rondelka wsypuję płatki, zalewam wodą, dodaję sól i gotuję przez około 7 minut- od czasu do czasu mieszając.
Pomarańczę kroję w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam cukier i masło, kiedy całość widocznie się skarmelizuje wrzucam plasterki pomarańczy i smażę ok. 30 sekund z obu stron.
Przekładam owsiankę do miski, dodaję posiekaną czekoladę, potłuczone migdały i plasterki pomarańczy.
Wszystko to posypuję jeszcze cynamonem i ewentualnie dosładzam do smaku.
Smacznego!
Uwagi:
Przyrządzam owsiankę tylko na wodzie, ale.. jeśli potrzebujesz odrobiny mleka lub jogurtu do niej, to nie żałuj sobie:)
Możesz również przyrządzić swoją owsiankę całkowicie na mleku.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________