Owsiane muffiny z truskawkami (bez mąki)
Uff, udało mi się zdążyć z przepisem jeszcze w czerwcu. Kiedy przeczytałam o konkursie "Blogerzy kochają olej rzepakowy" wiedziałam, że muszę wziąć w nim udział. W końcu nie przez przypadek w większości moich przepisów użyty jest olej rzepakowy. Na początek proponuję muffiny na bazie płatków owsianych. Te są wyjątkowo proste w wykonaniu, więc jeśli znudzą wam się świeże truskawki, zapraszam do eksperymentu :)
Owsiane muffiny truskawkowe
Składniki (12 dużych muffinów):
- 2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 1 szklanka jogurtu
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka truskawek + kilka truskawek do ułożenia na wierzchu
- 1 łyżka soku z cytryny
Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut w 200 °C.
Owsiane muffiny truskawkowe
Składniki (12 dużych muffinów):
- 2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 1 szklanka jogurtu
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka truskawek + kilka truskawek do ułożenia na wierzchu
- 1 łyżka soku z cytryny
Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut w 200 °C.