Owsiane kwadraty z dżemem - bez jajek
Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia,jeszcze cieple sa tak chrupiace,ze wciagaja i nie mozna przestac jesc.Upieklam je w foremce 23x30 cm (moze byc mniejsza).
Skladniki:
300 g platkow owsianych
130 g maki orkiszowej
1 lyzeczka domowego cukru waniliowego
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
170 g syropu ryzowego (dalam jablkowy)
10 g oleju kokosowego lub slonecznikowego
100 g dzemu lub konfitury
WYKONANIE :
- wlaczyc piekarnik na 180°C
- platki owsiane,make,cukier waniliowy,cynamon ,proszek do pieczenia i sol umiescic w misce i wymieszac.Dodac syrop i olej i przy pomocy drewnianej lyzki wymieszac calosc do wchloniecia wszystkich skladnikow
- polowe ciasta rownomiernie rozlozyc w przygotownej foremce i mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzki
- rozprowadzic na ciescie konfiture
- rozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchnie
- piec w 180°C 20 minut
- studzic na kratce kuchennej
- przed podaniem pociac w kwadraty
Przepis zaczerpnelam z "Natürlich"-Heft April 2014