Owsiane batoniki z czekoladą i bakaliami
Domowe batoniki na bazie płatków owsianych,bakalii i miodu to świetna alternatywa dla słodyczy.
Dodają energii i witamin, a przy tym świetnie smakują!
Owsiane batoniki z czekoladą i bakaliami
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/
- 120 g płatków owsianych górskich
- 120 g mieszanki bakalii (orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina, rodzynki, pestki słonecznika, dyni)
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka nasion sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki dobrego jakościowo soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 1 jajko
dekoracja:
- 1 tabliczka (100 g) karmelowej/ białej lub deserowej czekolady
- 2 łyżeczki mleka
Kwadratową blachę o wym. 20 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia.
W misce łączę ze sobą bakalie, płatki owsiane, płynny miód, jajko oraz sok owocowy.
Przekładam masę na blachę i wyrównuję wierzch za pomocą silikonowej łopatki.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim batoniki przez ok. 13-15 minut- na złoty kolor.
W tym czasie nalewam do rondelka wodę, czekoladę łamię na kawałeczki, wlewam odrobinę mleka i umieszczam w misce.
Rondelek z gotującą się wodą przykrywam miską i powoli rozpuszczam czekoladę, stale mieszając.
Następnie wyjmuję upieczone batoniki z piekarnika polewam rozpuszczoną czekoladą.
Kroję za pomocą ostrego noża dopiero po dokładnym schłodzeniu.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________