Oszukane lato i tarta z rabarbarem

Jest połowa lipca. Kalendarz nie kłamie (choć bardzo bym chciała). Niby nie jest zimno, niby słońce się czasem pokaże, ale... To jednak nie to. Pamiętam, że w lipcu owoce zawsze były słodkie i smakowały słońcem. Można się było wygrzewać w słonku do późnego popołudnia, a wieczorami wkładać sweter tylko dlatego, że komary cięły niemiłosiernie. Letnie burze przychodziły i odchodziły, zostawiając po sobie rześkie powietrze i kolejne ciepłe dni. I owszem, słyszało się narzekania na upały, ale tak naprawdę, w głębi ducha, wszyscy się nimi cieszyliśmy. W końcu było lato! Jak niby miałoby wyglądać...?
W tym roku lata nie ma. Nie takiego, jakie pamiętam. Zima była błotnista i ciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były...
Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro nie mogę mieć prawdziwego lipca, będę udawać, że to nadal maj.
Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość.
Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką
Zdjęcie - Oszukane lato i tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm)
spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado

kruszonka:

  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 50 g miękkiego masła

Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na koło nieco większe niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, odstawić.
Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić.
Cukier wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło, zagnieść kruszonkę.
Na spód wyłożyć rabarbar, wierzch posypać kruszonką.
Piec w 200 st. C. przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić.
Smacznego!
Zdjęcie - Oszukane lato i tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis dodaję do akcji Ani:
Skandynawskie lato 2017

Przepisy z tych kategorii

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
1

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
1

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini serniczki z truskawkami
1

Mini serniczki z truskawkami

food² food²
Food Square

Zupa z kalafiorem i ryżem

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki