Oszukane lato i tarta z rabarbarem
Jest połowa lipca. Kalendarz nie kłamie (choć bardzo bym chciała). Niby nie jest zimno, niby słońce się czasem pokaże, ale... To jednak nie to. Pamiętam, że w lipcu owoce zawsze były słodkie i smakowały słońcem. Można się było wygrzewać w słonku do późnego popołudnia, a wieczorami wkładać sweter tylko dlatego, że komary cięły niemiłosiernie. Letnie burze przychodziły i odchodziły, zostawiając po sobie rześkie powietrze i kolejne ciepłe dni. I owszem, słyszało się narzekania na upały, ale tak naprawdę, w głębi ducha, wszyscy się nimi cieszyliśmy. W końcu było lato! Jak niby miałoby wyglądać...?
W tym roku lata nie ma. Nie takiego, jakie pamiętam. Zima była błotnista i ciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były...
Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro nie mogę mieć prawdziwego lipca, będę udawać, że to nadal maj.
Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość.
Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką
Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm)
spód:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
kruszonka:
- 50 g płatków owsianych
- 60 g cukru
- 50 g miękkiego masła
Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na koło nieco większe niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, odstawić.
Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić.
Cukier wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło, zagnieść kruszonkę.
Na spód wyłożyć rabarbar, wierzch posypać kruszonką.
Piec w 200 st. C. przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji Ani: