Oszukane lato i tarta z rabarbarem

Jest połowa lipca. Kalendarz nie kłamie (choć bardzo bym chciała). Niby nie jest zimno, niby słońce się czasem pokaże, ale... To jednak nie to. Pamiętam, że w lipcu owoce zawsze były słodkie i smakowały słońcem. Można się było wygrzewać w słonku do późnego popołudnia, a wieczorami wkładać sweter tylko dlatego, że komary cięły niemiłosiernie. Letnie burze przychodziły i odchodziły, zostawiając po sobie rześkie powietrze i kolejne ciepłe dni. I owszem, słyszało się narzekania na upały, ale tak naprawdę, w głębi ducha, wszyscy się nimi cieszyliśmy. W końcu było lato! Jak niby miałoby wyglądać...?
W tym roku lata nie ma. Nie takiego, jakie pamiętam. Zima była błotnista i ciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były...
Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro nie mogę mieć prawdziwego lipca, będę udawać, że to nadal maj.
Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość.
Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką
Zdjęcie - Oszukane lato i tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm)
spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado

kruszonka:

  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 50 g miękkiego masła

Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na koło nieco większe niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, odstawić.
Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić.
Cukier wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło, zagnieść kruszonkę.
Na spód wyłożyć rabarbar, wierzch posypać kruszonką.
Piec w 200 st. C. przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić.
Smacznego!
Zdjęcie - Oszukane lato i tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis dodaję do akcji Ani:
Skandynawskie lato 2017

Przepisy z tych kategorii

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square

Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…
1

Tarta z żurawiną, jabłkami i m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta czekoladowa z solą

Tarta czekoladowa z solą

upl upl
Niebo w gębie

Szarlotka Świąteczna

Szarlotka Świąteczna

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tarta żurawinowa z bezą

Tarta żurawinowa z bezą

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
2

Śledzie w cytrusach na świątec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia
1

Najlepsze ciasteczka imbirowe…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze